Verse ideeën en nieuwe samenwerkingen tijdens aftrap traject Rabobank De Langstraat

Hoe zorgen we ervoor dat De Langstraat sterker wordt en niet inslaapt? Met deze vraag zijn zo’n 120 ondernemende inwoners van de regio woensdagavond 8 maart aan de slag gegaan op het kantoor van de Rabobank in Waalwijk. Rabobank De Langstraat heeft afgelopen maanden hard gewerkt aan het ontwikkelen van een nieuwe aanpak waarmee de bank de regio sterker wil maken op het gebied van arbeidsmarkt, leefklimaat en bereikbaarheid. 15 tot 20 ‘kroepoekprojecten’ komen eraan. Langstraatemakers zijn van harte uitgenodigd om mee te doen.

Fijn wonen, leuk werken en makkelijk overal komen – lekker leven dus – doe je vooral in een regio die goed bereikbaar is, waar voldoende uitdagende banen zijn en waar iedereen bijdraagt aan een goed leefklimaat. Precies dit is waar Rabobank De Langstraat komende twee jaar extra aan wil bijdragen. De genoemde thema’s zijn van groot belang voor een sterke en leefbare Langstraat. Om stappen vooruit te zetten, faciliteert Rabobank De Langstraat komende twee jaar de opstart van zo’n 15 tot 20 projecten. Hiernaast wil de bank veel nieuwe ideeën genereren.

Uitdagingen in de regio

Woensdagavond 8 maart is afgetrapt met ‘De regio draait dóór’ een bijeenkomst waarbij mensen uit het bedrijfsleven, overheid, onderwijs en verenigingsleven elkaar konden vinden om een probleem op te lossen dat in de regio leeft. Tijdens de bijeenkomst kwamen elf problemen/uitdagingen op tafel waar deelnemers mee aan de slag zijn gegaan. Hoe zorgen we ervoor dat jonge, hoogopgeleide mensen in de regio blijven? Hoe gaan we het groeiend aantal mensen met dementie goed opvangen? Kan de komst van een nieuwe schoenenbiënnale bijdragen aan een sterkere schoenen- en leersector? Bijna 120 mensen kwamen meepraten. En als het goed is, blijft het niet bij praten. In de aanpak van de uitdagingen moeten concrete plannen op tafel komen die ook uitgevoerd worden. De bal ligt bij ondernemende types uit de Langstraat – Langstraatemakers – die willen helpen bij het realiseren van oplossingen.

Komende tijd zal duidelijk worden wat de oogst is van de kick-off op 8 maart. Eén concreet project is er al. Op 25 juni vindt in Waspik de eerste editie plaats van het Halve Zolen Festival: een cultureel festijn dat na de eerste editie wil doorgroeien naar een groter festival in en voor de hele Langstraat.