Geheugenwerkplaats in Kaatsheuvel heeft met succes de proeftijd van een jaar voltooid. De laagdrempelige voorziening is van toegevoegde waarde voor inwoners van de gemeente Loon op Zand. Reden voor het college om het verzoek om een financiële bijdrage te honoreren. De geslaagde pilot liep op 1 april af. Voor dit jaar wordt een subsidie van 9485 euro verstrekt. Voor activiteiten op het gebied van mantelzorg kan nog een aparte aanvraag van 3000 euro worden ingediend.

Samen met initiatiefnemer en dementieconsulent Marlies Smulders opende burgemeester Hanne van Aart op 31 mei 2018 de Geheugenwerkplaats. Een vaste stek was gevonden in dienstencentrum De Rode Loper aan het Paulus Potterplein. Daar is iedereen welkom die, direct of indirect, te maken krijgt met geheugenproblemen en/of dementie. De deur staat iedere maandag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur open en aansluitend wordt een vaste activiteit van een uur geboden.

Behalve de functie van ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers worden ook informatiebijeenkomsten gehouden en workshops gegeven. Verder zijn er trainingen geheugen-fitness.

De Geheugenwerkplaats is een van de zeven winnaars van de wedstrijd ‘Het beste idee voor hulp en zorg’. Dat leverde een startsubsidie op van bijna 23.000 euro. Er werd een samenwerking aangegaan met de professionele zorginstellingen Schakelring, Maasduinen en Thebe. Zij betalen de helft van de personeelskosten. Behalve de gemeente trok ook Rabobank De Langstraat de portemonnee. Loon op Zand tekende eind februari een overeenkomst met zorgorganisaties in het kader van een dementievriendelijke gemeente. Samen met inwoners, mantelzorgers, verenigingen en ondernemers worden dorpsgenoten die lijden aan de ziekte van Alzheimer ondersteund. Een op de vijf Nederlanders krijgt dementie, 70 procent woont nog thuis.